Gieterij Doesburg groeit door

PERSBERICHT - 8 februari 2017 - Wie bij gietijzer denkt aan een materiaal uit lang vervlogen tijden zit goed mis! Nog altijd maken gietijzeren onderdelen een belangrijk deel uit van vrachtauto´s, landbouwvoertuigen, industriemotoren en vele andere machines. In Doesburg worden deze delen al meer dan 120 jaar vakkundig geproduceerd. Het vakmanschap wordt wereldwijd erkend, getuige de groeiende behoefte aan gietijzeren onderdelen uit het pittoreske stadje aan de IJssel. Daarom wordt er deze dagen bij Gieterij Doesburg zelfs een compleet nieuw, volledig geautomatiseerd, gietsysteem geïnstalleerd.

Dit nieuwe gietsysteem, dat werkt volgens het “press-pour” principe, stelt Gieterij Doesburg in staat om ook in de toekomst aan de groeiende vraag naar kwalitatief hoogwaardige gietijzeren producten te kunnen blijven voldoen. Bij de Doesburgse ijzergieterij zijn de afgelopen tijd meerdere internationale projecten binnengehaald van gerenommeerde multinationals, zoals DAF en Mercedes.

Als kers op de taart is daar vrachtwagenfabrikant Scania bijgekomen: “Wij zijn in een tijdsbestek van slechts twee jaar tijd gegroeid van kleine leverancier in de marge tot hofleverancier. Juist de erkenning van Scania dat zelf ook over een ijzergieterij beschikt doet ons erg goed” aldus directeur Joep Haverkamp. “Onze klanten stellen een constante, hoge kwaliteit zeer op prijs. Met dit nieuwe gietsysteem kunnen we blijven voldoen aan de groeiende vraag en tegelijkertijd een verbeterslag maken op het gebied van kwaliteit én milieuvriendelijkheid. Echt industrie 4.0 dus!”

Gieterij Doesburg is erg betrokken met haar omgeving, een belangrijk aspect van de nieuwe installatie is dan ook de ecologische meerwaarde van dit systeem. Niet alleen de uitstoot tijdens de productie wordt zo laag mogelijk gehouden, ook de uitstoot van het latere eindproduct speelt een belangrijke rol. “Gewichtsbesparing aan een vrachtauto is een directe verlaging van de CO2-uitstoot. Wij hebben ons de laatste jaren dan ook gespecialiseerd in gewichtsbesparende gegoten constructies welke toch even sterk -of zelfs sterker- zijn dan voorheen.” Toch produceert het bedrijf niet alleen vrachtwagenonderdelen, maar levert het ook delen aan diverse andere branches, van trekhaken tot onderdelen voor de voedselverwerkende industrie. “Door te blijven innoveren en investeren weten meer en meer bekende namen de weg naar Doesburg te vinden. Wat is er nou mooier dan dat je al deze klanten kunt bedienen zonder je omgeving extra tot last te zijn?”

Gieterij Doesburg is onderdeel van de Gietburg Holding, naast de ijzergieterij behoren tot deze groep ook een machinefabriek, een kenniscentrum en een eigen inkoopkantoor in China. Hierdoor is Gieterij Doesburg in staat op te treden als totaalleverancier. Gieterij Doesburg is een van de grootste werkgevers van Doesburg en tevens een van de grootste ijzergieterijen van Nederland.

Bron: Gieterij Doesburg

Algemene Vereniging van Nederlandse Gieterijen (AVNeG)

De Algemene Vereniging van Nederlandse Gieterijen (AVNeG) behartigt de belangen van de Nederlandse gieterijsector en in het bijzonder die van de bij haar aangesloten leden. Arbo, milieu, energie en promotie van het vakgebied zijn de speerpunten van de vereniging. De AVNeG telt 16 lidbedrijven. Het secretariaat is gevestigd bij de Vereniging FME-CWM in Zoetermeer. Wanneer u interesse hebt in het lidmaatschap van de AVNeG, neemt u dan alstublieft contact met ons op.